kou

Πόσο γρήγορα περνάει ο καιρός! Από τη μια, οι υποχρεώσεις από την άλλη, η πάλη να ανταποκριθούμε σε αυτές, δεν ήθελε και πολύ, να φθάσουμε στο καλοκαίρι! Και τώρα, στα μέσα και λίγο ακόμη του Ιούλη, σε μια ατμόσφαιρα άκρως καλοκαιρινή να μετρούμε αντίστροφα τις ημέρες που θα τελειώσουν στην έναρξη των θερινών διακοπών! Στην άδεια που θα προσφέρει την δυνατότητα να απέχουμε από την εργασία, αν βέβαια δουλεύουμε, αφιερώνοντας αμέριστο χρόνο στο… τίποτα!

Ήρθε, λοιπόν, η στιγμή να γεμίσουμε την βαλίτσα με τα απαραίτητα και ίσως λίγα παραπάνω, τα οποία θα χρησιμεύσουν στις ημέρες αλλά και στις νύχτες του συναρπαστικού καλοκαιριού που πρόκειται να ζήσουμε! Και με τα μπαγκάζια ανά χείρας, πανέτοιμοι, ξεκινάμε την διαδρομή με τελικό προορισμό την συναισθηματική και σωματική αποφόρτιση.

Και ενώ όλα δείχνουν να πηγαίνουν περίφημα ξαφνικά, η διάθεση φαίνεται να μην συμφωνεί με όσα είχαμε προγραμματίσει. Μια αντιδραστική στάση επισκιάζει κάθε στιγμή και, όχι μόνο αυτό αλλά, αν και ήμασταν σίγουροι ότι χαλαρωμένοι θα απολαμβάναμε κάθε λεπτό, η ψυχική ένταση έρχεται να μας υπενθυμίσει την παρουσία της. Τι αλλόκοτη συμπεριφορά είναι τούτη! Πώς γίνεται αυτές εδώ τις ώρες να αισθανόμαστε αγχωμένοι;

Άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου θα λέγαμε, αν η εξέλιξη της επιστήμης αδυνατούσε να ερμηνεύσει τις πλέον οξύμωρες ανθρώπινες αντιδράσεις. Γιατί για άλλη μια φορά, τα αποτελέσματα των ερευνών αναφέρουν ότι ο άνθρωπος συνηθίζει να αντιδρά με άγχος σε κάθε αλλαγή προσπαθώντας με αυτόν τον τρόπο να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες. Αν λοιπόν λάβουμε υπόψη ότι η καθημερινότητα αποτελεί μια δεδομένη κατάσταση η οποία προσφέρει την αίσθηση της σίγουρης σταθερότητας, είναι λογικό να αγχωθούμε σε φυσιολογικά επίπεδα, για κάθε αλλαγή. Πόσο μάλλον αν η αλλαγή περιέχει αρκετό ελεύθερο χρόνο τον οποίο θα αξιοποιούσαμε όπως ξέρουμε αν βρισκόμασταν σε άλλες, πιο καθημερινές συνθήκες. Επιπλέον, οι καλοκαιρινές ημέρες είναι μεγαλύτερες σε διάρκεια με αποτέλεσμα ο ανθρώπινος οργανισμός να νιώθει περισσότερη ένταση γιατί δεν ξεκουράζεται ποιοτικά καθώς περιορίζονται οι ώρες του βραδινού ύπνου. Ακόμη, στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν είμαστε εξοικειωμένοι με τον χώρο αλλά και το μέρος που θα περάσουμε τις καλοκαιρινές διακοπές, συνθήκες οι οποίες εντείνουν την ανησυχία ιδιαίτερα αν επιθυμούμε να έχουμε τον έλεγχο των καταστάσεων νιώθοντας πιο ασφαλείς. Και αν τυχαίνει να διατηρούμε συγκρουσιακές σχέσεις τότε, οι εντάσεις θα είναι αναπόφευκτες αφού προσφέρεται άπλετος χρόνος για να τσακωθούμε με τον άλλον άνθρωπο! Και αν ήμαστε άνεργοι, η περίοδος του καλοκαιριού θα βαρύνει σίγουρα την ψυχολογία μας. Γιατί η απώλεια της δουλειάς, η αβεβαιότητα για το μέλλον αλλά και η οικονομική στενότητα είναι αιτίες που δυναμώνουν την καταθλιπτική διάθεση επηρεάζοντας αρνητικά την αντικειμενική θεώρηση της πραγματικότητας.   

Μα καλά που πήγε αυτή η αίσθηση ανυπομονησίας, αυτή η θετική στάση που χαρακτήριζε την προσωπικότητα μας στις αρχές του καλοκαιριού, όταν όλα λειτουργούσαν στους καθημερινούς συνηθισμένους ρυθμούς; Μήπως τελικά, οι καλοκαιρινές διακοπές περισσότερο βλάπτουν παρά ωφελούν τον ψυχισμό μας;

Αν επικεντρωθούμε σε όσα αναφέρθηκαν, τότε ομόφωνα θα παραδεχτούμε ότι οι διακοπές του καλοκαιριού περισσότερο ταλαιπωρούν ψυχικά τον άνθρωπο. Αν όμως, εξετάσουμε ρεαλιστικά τις αντιδράσεις μας θα εντοπίσουμε κάποια στοιχεία τα οποία με την σειρά τους είναι ικανά να προσθέσουν στην ψυχική ισορροπία. 

Γιατί μπορεί να αγχωνόμαστε όταν συμβαίνει μια αλλαγή στην καθημερινότητα αλλά τουλάχιστον, μέσω του άγχους, εκτονώνουμε την ένταση που νιώθουμε εκφράζοντας την επιθυμία για προσαρμοστικότητα, μπορεί να κλονίζεται η πεποίθηση της παραγωγικότητας αφού απέχουμε εργασιακά αλλά έχουμε την πολυτέλεια να εκτιμήσουμε τα επιτεύγματα που σημειώσαμε επιβραβεύοντας τον εαυτό με πολλές δόσεις ξεκούρασης, μπορεί να μην γνωρίζουμε λεπτομέρειες για το μέρος και το χώρο παραμονής αλλά είναι δυνατό να ζήσουμε μια πρωτόγνωρη εμπειρία, μπορεί να νιώθουμε απίστευτη ανία αλλά έχουμε τον χρόνο να παρατηρήσουμε καλύτερα τον εαυτό μας, μπορεί να καβγαδίζουμε με τους άλλους, εκφράζουμε όμως με αυτό τον τρόπο τα συναισθήματα μας και, μπορεί να είμαστε άνεργοι αλλά δεν σταματούμε να ελπίζουμε σε ένα καλύτερο αύριο αναζητώντας μια νέα επαγγελματική ευκαιρία.

Τελικά δεν είναι και τόσο άσχημα τα πράγματα! Φαίνεται πως με τους κατάλληλους χειρισμούς, αντέχουμε ότι ταράζει την σιγουριά μας, είτε αυτό που χαλάει την ηρεμία μας είναι το καλοκαίρι είτε οποιαδήποτε άλλη αρνητική ή θετική αλλαγή. Και ξέρετε γιατί; Γιατί πιστεύουμε στον εαυτό μας, γιατί ξέρουμε ότι είμαστε δυνατοί, γιατί αναγνωρίζουμε ότι είμαστε ικανοί να διαχειριστούμε κάθε αναστάτωση. Άλλωστε αποδεικνύεται από όσα καταφέραμε μέχρι τώρα και, με τόση δύναμη ψυχής που διαθέτουμε ….στο καλοκαίρι θα κολλήσουμε;

 

Βασιλική Γ. Βενέτη, Post MA

Επιστημονική Υπεύθυνη ΔΔΕΕΨΥ® Ελλάδα

Υπεύθυνη Διεύθυνσης Veneti CPT Services Ltd, Κύπρος  

r-ddepsy

Πηγή: Θέματα Ψυχικής Υγείας/Mental Health Topics

http://vasilikiveneti.blogspot.gr/2014/07/blog-post_24.html 

 

Advertisements